KALKULACE
DOVOZ VAŠEHO
VOZU SPOČÍTAT
HLÍDAT EMAILEM
NABÍDKU
VOZŮ HLÍDAT

Dodge Dart 2013

Hledáte malý kompaktní sedan… Chcete, aby měl vlastnosti Alfy Romeo, ale přitom již nějakou dobu koukáte po nějakém „Američanovi“? Pak právě pro vás by měla být jedna z největších novinek z detroitského autosalonu – Dodge Dart. Tento vůz vznikl na základě společné práce amerického Chrysleru a italského Fiatu a měl by se stát náhradou za nepovedený crossover Dodge Caliber.

Podvozek je sice trochu upravený, a to jak do šířky, tak i do délky. Ale jinak je naprosto totožný s tím, který je v Alfě Romeo Guiletta. Pod kapotou bude zasazený další „Ital“, který bude pohánět přední nápravu. Na výběr bude celkem ze tří motorů, a to buď o objemu 1.4 Multiair Turbo s výkonem 160 koní (118kW) nebo potom další dva motory s označení Tigershark a objemem 2.0 (výkon 160 koní jako u nejslabšího agregátu) nebo 2.4 litru s výkonem 184 koní (135kW). U obou těchto větších bude též použita technika Multiair. Technika Multiair znamená, že motor má o 15 procent vyšší výkon při nižších otáčkách a o 7,5 procenta nižší spotřebu. Dále si budete moci vybrat ze tří různých převodovek – manuální šestistupňové, dvouspojkové též o šesti stupních nebo automatické o devíti stupních.

Nový Dart v překladu šipka, bude opravdovou aerodynamickou šipkou. V aerodynamickém tunelu strávil přes 600 hodin a konstruktéři si dali opravdu záležet. Tak například aktivní maska chladiče se bude zavírat a otevírat podle toho, jaká bude teplota motoru. Dále jsou zde na podvozku panely z kompozitních materiálů, které jsou umístěny od přední části až po zadek auta a mají napomoci lepšímu obtékání a snížení odporu vzduchu. Dalším plusem tohoto vylepšení je také snížení hluku uvnitř automobilu.

Celkový vzhled auta je velmi zvláštní a kouzelný. Vpředu nahradil berana kříž a vzadu se nejvíce podobá Dodge Challengeru nebo Chargeru. Možná je to díky 158 diodám, které jsou roztaženy přes celou záď. Ty bude vytvářet krásnou parádu obzvláště v noci, kdy to působí jako malý pojízdný vánoční stromeček. :-) Ale ani interiér nezaostává za zevnějškem. Je velmi atraktivní a nejvíce mu vévodí přístrojová deska se sedmi palcovým displejem. Jediné, díky čemu si vzpomenete na starší modely od Dodge, bude snad jen volant, který je tak trochu nudný. Dart se bude vyrábět s deseti airbagy a mnoha asistenty. Mimo jiné například třeba i se systémem varování před srážkou s auty v mrtvém úhlu, což už svědčí o velmi dobrém stupni bezpečnosti.

Dodge Dart bude nabízen v celkem pěti různých provedeních – SE, SXT, Rallye, Limited a trochu ostřejší verze R/T. Dále si budete moci vybrat z dvanácti různých laků a čtrnácti barev interiéru. Vše doženou k dokonalosti kola, kde bude na výběr celkem ze šesti různých sad.  Alkdyby vám ani tohle nestačilo, tak Mopar bude nabízet dalších „X“možných předělávek. Počínaje různými brzdovými vylepšeními a dalšími bodykity přes wi-fi připojení v autě až například po upevnění pro kajak či kolo konče.

Výroba Dartu začne někdy v druhém pololetí tohoto roku a v prodeji bude od příštího roku. Takže zatím máte čas uvažovat nebo si jen zamlsat nad tímto videem...